Městské lesy Hradec Králové

Tisková zpráva: Noční bouře uzavřela královéhradecké příměstské lesy

6. 7. 2012

K mimořádnému bezpečnostnímu kroku muselo dnes ráno přistoupit vedení společnosti Městské lesy Hradec Králové. V rámci předběžného opatření a odvrácení dalších pro návštěvníky nepříjemných situací došlo k uzavření vstupu do této lokality.

Předpovědi počasí nejsou moc příznivé, proto je potřeba odstraňovat škody co nejdříve a to na celém území města. Lesníci od rána sčítají škody a k tomuto okamžiku evidují zhruba 10 tisíc m3 spadených stromů, které mohou bezprostředně ohrožovat zdraví i život návštěvníků lesa. Veškeré oficiální vstupy do lesů jsou v těchto chvíli pro veřejnost uzavírány a vjíždět už smí pouze lesní technika, která vytěží ležící a vyvrácené stromy. „Lesníci od rána monitorují celé území příměstských lesů a sčítají počasím napáchané škody. Vzhledem k tomu, že předpověď počasí není příznivá, rozhodli jsme se les pro veřejnost uzavřít a zamezit poraněním či situacím, které by jinak mohly ohrozit Hradečany. Tato situace potrvá do odvolání,“ informoval Milan Zerzán, ředitel společnosti Městské lesy Hradec Králové a.s.

V této chvíli je vyhodnocována situace i na lesním hřbitově, kde je hustý lesní porost. Dodržování zákazu vstupu do této lokality budou monitorovat městští strážníci, kteří již označují vstupy výstražnými značeními. „Naším cílem je zamezení přístupu do lesů tak, aby nedošlo k ohrožení zdraví a života lidí. Zároveň zde budeme v maximální míře chránit i městský majetek, neboť evidujeme první případy nelegální těžby popadaného dřeva. Do lokality už vjíždějí lidé s pilami,“ říká Miroslav Hloušek, ředitel Městské policie Hradec Králové.
Dochází k vyhodnocování škod na veřejných prostranstvích a zvláště tam, kde se vyskytují ve větší míře stromy či sídlištní zeleň. Pracovníci Technických služeb Hradec Králové zasahují od noci a odstraňují tato nebezpečí, která by mohla bezprostředně ohrozit zdraví Hradečanů či majetek. „S ohledem na předpověď počasí jsme povolali do služby zaměstnance, kteří už od nočních hodin odstraňují převážně popadané stromy tam, kde by mohly bezprostředně ohrožovat okolí. V této činnosti budeme zcela určitě pokračovat i celý příští týden. Prioritně se však věnujeme nejrizikovějším lokalitám,“ dodal Daniel Jeřábek z Technických služeb Hradec Králové.

Zároveň vyzývá Hradečany, aby dbali zvýšené pozornosti v místech, kde stromy rostou. V korunách stromů se po bouři vyskytuje značné množství pověšených a nalomených větví, které by mohly svým pádem způsobit škodu na zdraví či majetku. Nutné je proto více sledovat tato místa, kam lidé chtějí usednout na lavičky, zaparkovat auta či ponechat děti, které si chtějí hrát. Není možné v jednom okamžiku odstranit všechna tato místa se skrytým nebezpečím, pracovníci Technických služeb Hradec Králové se jim budou věnovat postupně. Od nočních hodin se nenudí ani dobrovolní hasiči, kteří odstraňují spadlé stromy. „V koordinaci s profesionálními hasiči vyjíždíme a společně s výškovou technikou zabraňujeme dalším škodám, které mohou způsobit vyvrácené stromy například poblíž elektrických vedení. Hodláme tak maximálně ochránit zdraví lidí i majetek,“ vysvětluje z místa zásahu Jiří Kubec, velitel královéhradeckého sboru dobrovolných hasičů.

Magdaléna Vlčková
tisková mluvčí MmHK