Městské lesy Hradec Králové

Jelen lesní

Obora s jeleny lesními se nachází na samém kraji městských lesů u obce Hoděšovice. Obývá ji jelen přivezený z chovu z Rumunska a jedna laň. Brzy chystáme naše stádečko zvětšit o další kusy.

Prozatím jsou zvířata plachá a je velmi obtížné je spatřit. Naši noví obyvatelé si na návštěvníky musí teprve zvyknout.

Kde nás najdete?

Jelen lesní (Cervus elaphus) v myslivosti označován jako zvěř vysoká nebo královská (samec jelen, samice laň, mládě kolouch) patří mezi největší obyvatele naší přírody. Dorůstá úctyhodných 150 cm v kohoutku a hmotnosti až 250 kg.
 
Jelen lesní žije v mnoha poddruzích po celé Evropě (kromě její nejsevernější části), Asii a severní Africe. Naši původní jeleni byli téměř vyhubeni a na obnovu populace byli použiti například poddruhy karpatský a maral či jelen wapiti.
 
 
Zajímavosti z historie
Lov jelena byl od středověku zábavou šlechty. V 17. století došlo k přeměně středověké jezdecké štvanice v parforsní hon. Jednalo se o společný lov skupiny jezdců na koních a smečky psů. Jelen byl psy uštván, pán honu pak jelena zabil loveckým tesákem. Parforsní hony u nás zanikly v průběhu 19. století. Nejdéle se pořádaly v Pardubicích, kde stály u zrodu Velké pardubické.
 
Současnost
Jeleni dříve obývali listnaté a smíšené lesy nižších poloh s otevřenými loukami. Dnes jsou běžní v rozsáhlých jehličnatých lesích i zemědělské krajině vyšších poloh, kam je svou činností vytlačil člověk.
 
Samice s nedospělými mláďaty tvoří tlupy oddělené od tlup samců (nejstarší žijí samotářsky). Samci jelenů se pyšní mohutným parožím, které na konci zimy shazují. Na jaře narůstá nové a to rychlostí 2,5 cm za den. Parohy můžou vážit až 10 kg.
 
Lov jelena zůstává pro myslivce prestižní záležitostí i dnes a za tento lovecký zážitek jsou ochotni platit nemalé sumy. Maso jelenů je navíc velmi kvalitní. Farmový chov jelena pro maso a trofej je rozšířen především na Novém Zélandu, častý je i v Austrálii, Jižní Americe a Evropě, Českou republiku nevyjímaje.
 
Jelení zvěř je v České republice přemnožena. Je-li navíc v honitbě nedostatečná a kvalitativně nevhodná potravní nabídka, působí jeleni značné škody a to především loupáním kůry mladých stromů. Do otevřených ran se dostávají spory dřevokazných hub a stromem se šíří hniloba. Jeleni jsou tak schopni zničit rozsáhlé porosty.
 
Provozní řád farmového chovu
Nebezpečná zvěř! Nestrkat ruce dovnitř ohrady.
Vstup do ohrady je přísně zakázán.
Pro sledování zvěře používejte vyhrazených pozorovatelen.
Psi pohybující se s majitelem podél ohrady a na pozorovatelnách musí být vedeni na vodítku.
V okolí ohrady se chovejte tiše - nerušte zvěř.
 
Jeleny lze krmit:
žaludy a kaštany